יחידת הטיפול בפעוטות פוסט-טראומטיים

תת-כותרת עם תיאור קצר של העמוד

יחידת הטיפול בפוסט טראומה לפעוטות נוסדה ומנוהלת על ידי ד"ר לילך רחמים, פסיכולוגית קלינית המומחית בטיפול בילדים הסובלים מתגובות פוסט-טראומטיות. הטיפול במרפאה מיועד לפעוטות וילדים בגילאי שנתיים עד חמש, אשר חוו אירוע טראומטי ברור וידוע (תאונה, כוויה, תקיפת בעלי-חיים, טרור, אלימות, מחלות מסכנות חיים, פרוצדורות רפואיות פולשניות ועוד).

צוות היחידה הטיפולית מורכב מפסיכיאטריות ופסיכולוגיות לגיל הרך בעלות ניסיון בטיפול בפסיכופתולוגיה בגיל הרך בכלל ובתגובות פוסט-טראומטיות בפרט.

בקבלת פנייה ליחידה הטיפולת, מתבצעת הערכה מקיפה על ידי הצוות. אם נמצא כי הילד מציג סימפטומים פוסט-טראומטיים בעקבות האירוע, יחלו הילד והוריו בקבלת טיפול הנמשך כשלושה חודשים.

הטיפול

הטיפול במסגרת היחידה הינו טיפול פרוטוקולי על פי אחת משתי שיטות הטיפול שהוכחו כיעילות בטיפול בסימפטומים פוסט-טראומטיים במתבגרים ובילדים בגילאי בית-ספר. במסגרת היחידה מתנהל מחקר המשווה בין שתי השיטות שהותאמו לטיפול בגיל הרך. מטרת המחקר היא להשיב על השאלה החשובה- מהי השיטה שמביאה לשיפור מרבי:

בטיפול דיאדי בחשיפה ממושכת, מתבצעת חשיפה הדרגתית לזיכרונות מהאירוע הטראומטי (באמצעות ציור ומשחק) ולהיחשף בהדרגה למקומות בטוחים, לחפצים ואנשים לא מסוכנים שמעוררים בילד או בילדה חרדה בעקבות האירוע הטראומטי ושקודם לכן נחוו על-ידי הילד או הילדה כבטוחים למדי. ביצוע החשיפה בסביבה טיפולית בטוחה מאפשרת לילד/ה ולהורים לעבד מחדש את האירוע ולהתמודד עם הקשיים שנובעים ממנו.

בטיפול דיאדי בקשר ילד-הורה, מתמקדים בקשיים שעמם מתמודדים הילד או הילדה בעקבות הטראומה ובמערכת היחסים בין הילד להורים, שלעיתים קרובות נפגעת כתוצאה מהטראומה. המטפלים מסייעים לשקם את הקשר בין ההורים לילד או לילדה, להשיב את תחושות האמון של הילד בעצמו ובהוריו.

כאמור, שתי השיטות הוכיחו את יעילותן עם ילדים בוגרים ומתבגרים!